Как да подготвим градината за зимата

Ако  имате нужда от мотивация, за да започнете с подготовката на градината за зимата, помислете с колко радост и красота ви е дарила тя през пролетта и лятото. За да сте сигурни, че през следващия сезон ще получите същите резултати, трябва да положите грижи за тревните площи и растителността през есента. Добър начин да подпомогнете развитието на вашата градина за следващия сезон е когато времето започне да захладнява.

Подхранете тревните площи

Есента е ключов момент в подобряването на тревните площи за следващата година. Започнете с премахването на плевелите. Направете pH тест на почвата. Ако тестът покаже прекалена киселинност, използвайте вар, тъй като ефектът не е мигновен. Ако пък почвата е прекалено алкална – използвайте сяра. Есента е моментът, в който да аерирате и торите вашите площи.

Почиствайте падналите листа

Когато стане дума за паднали листа, хората използват различни методи – с гребло, уред за издухване на листа, електрически листосъбирачи. Събраните листа, използвайте за компост. Ако съхранявате събраните листа на сухо място, може да ги добавяте към компост, когато е необходимо. Също така, използвайте нарязаните, изсъхнали листа за мулч.

Зеленчукови градини

След като сте обрали всички плодове и цветя, можете да премахнете старите растения и да ги добавите в компост кофата ви. Ако просто ги оставите в градината, през следващия сезон растенията ви може да се разболеят.

Многогодишни растения

Лехите с многогодишни растения също трябва да заемат своето място в подготовката на градината ви за зимата. Ако искате да имате здрава и защитена градина, това е добър момент да премахнете старите стъбла и листа и да поставите мулч - двете вървят ръка за ръка. Направете го през есента, така ще сте със стъпка напред, а пък и лехите ще изглеждат подредени.

Дървета и храсти

Зазимете малките широколистни храсти и ги покрийте, тъй като техните клони са крехки и при по-обилни снеговалежи тяхната структура може да бъде нарушена. Вечнозелените храсти пък са един чудесен контраст в зимната естетика. До голяма степен зазимяването на дървета и храсти може да се постигне чрез правилно напояване. Често зимните щети, които се нанасят над тях са заради именно заради замръзване на почвата.

Ако пък смятате, че нямате необходимите познания и време, потърсете услугите на професионалисти, които ще успеят да се справят с въвеждането на реда във вашата градина. Направете своете запитване към екипа на Маестро Парк, по телефон или имейл.  


«